Walachia Stavebnice Walachia - Větrný mlýn

Dřevěná slepovací stavebnice Walachia - Větrný mlýn. Slepovací stavebnice Walachia jsou dřevěné modely domečků a staveb z Valašského kraje v měřítku 1:32.

EAN: 8594036430150
Kód 1: 33W15
375 Kč cena s DPH
skladem 5 a více kusů
K vyzvednutí na prodejně v Hradci Králové 1ks
- +
ks
Popis produktu
Parametry

Dřevěná slepovací stavebnice Walachia - Větrný mlýn. Slepovací stavebnice Walachia jsou dřevěné modely domečků a staveb z Valašského kraje v měřítku 1:32. Základem jsou dřevěné hranolky 9 x 9 mm a k tomu jsou v sadě vždy všechny papírové doplňky - okna, dveře, střešní části atd. Pro lepení se používá lepidlo Herkules, není však součástí stavebnice. Přiložený je montážní návod a malé kapitoly z historie lidové architektury.

Níže je označení obtížnosti číslem 1 - 5, přičemž 1 je nejlehčí.

Rozměry: 14 x 10 x 32 cm

Počet dílů stavebnice: 137

Obtížnost: 3

Větrné mlýny představovaly spolu s vodními koly důležitý zdroj energie. Původně sloužily k mletí obilí - odtud pochází i jejich jméno, mlýn, ale pak poháněly i čerpadla, drtily koření, kůru, lisovaly olej a řezaly dříví. První větrné mlýny měly plátěná křídla po vzoru plachetnic. Pak se začala vyrábět křídla z dřevěných lišt. Do příhodného směru, to je proti větru, se natáčely jen střechy s lopatami, budovy mlýnů bývaly zděné. U tak zvaného sloupového mlýna se do směru větru natáčela celá budova, otočně uložená na středovém sloupu. Nejstarším mlýnem je zřejmě ten, který pracoval již před pěti tisíci lety v Alexandrii v Egyptě. V českých zemích máme zprávu o mlýnu v Praze - Břevnově již z 11. století. Největší rozmach staveb větrných mlýnů však nastal v 18. a 19. století, kdy v českých zemích pracovalo asi 900 mlýnů. Ze starých staveb se u nás zachovalo pouze asi 40 mlýnů. Mezi nejznámější patří stavby v Kuželově, Rymicích nebo také ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. V poslední době si lidé uvědomují výhodnost čisté ekologické energie. V krajině se začínají objevovat krásné moderní stavby, větrné elektrárny, nové dominanty vypovídající o technické vyspělosti lidstva.

 

Balení: 1 ks
Věk: Od 8 let
Načítám