Merkur Stavebnice Merkur - Parní stroj Medium

Parní stroj je polytechnická hračka, která představuje funkční model ve starozlatavém provedení skutečného parního stroje a pracuje na stejném principu. Lze ho použít i pro pohon modelů strojů. Otáčení stroje je v obou směrech. 

EAN: 8592782010022
Kód 1: M10022
Kód 2: 34010022
4 859 Kč cena s DPH
Vyprodané
K vyzvednutí na prodejně v Hradci Králové 0ks
Popis produktu
Parametry

Parní stroj je polytechnická hračka, která představuje funkční model ve starozlatavém provedení skutečného parního stroje a pracuje na stejném principu. Lze ho použít i pro pohon modelů strojů. Otáčení stroje je v obou směrech. Na základně je upevněno topeniště s parním kotlem, armaturami a frém s parním válcem a rozvodovým a klikovým mechanismem. Pára se přivádí od kotle přívodovou trubkou. K topení se používá pevného lihu.

Návod k obsluze
Parní stroj položte na nehořlavou podložku. Otvorem pro píšťalu nebo pojistný ventil nalijte do kotle pomocí přiložené nálevky asi 150 ml čisté teplé vody. Dbejte, aby vody nebylo více než dvě třetiny obsahu kotle a toto kontrolujte na vodoznaku. Vzhledem k povrchovému napětí vody je možné, že voda nevystoupí do vodoznaku, toto lehce odstraníme fouknutím do kotle. Po naplnění vodou nasaďte na píšťalu a pojistný ventil přiložené těsnění a našroubujte do otvorů v kotli. Na parní strojek nasaďte komín, zkontrolujte, zda je všude těsnění a lehce namažte olejem všechny pohyblivé součástky pro jejich lehčí chod (hřídel setrvačníku, vačku na závaží, píst a šoupátko v rozvodové kostce). Do přiloženého kahanu nalámejte jednu kostku pevného lihu, zapalte a zasuňte do topeniště kotel. Otevřete píšťalu – páčka svisle – a vyčkejte až píšťala začne zvučet. Uzavřete píšťalu a několikrát otočte setrvačníkem libovolným směrem, čímž uveďte strojek do chodu. V případě, že by se strojek nerozběhl(vinou přepravy, nešetrným zacházením apod. ) Je možné ho seřídit a to pohybem rozvodovou kostkou do které ústí přívodová trubička směrem k setrvačníku nebo od něho na druhou stranu. Seřízení je možné pouze po povolení dvou šroubků, kterými je kostka přišroubována na držák podstavce. Po seřízení je třeba šroubky dotáhnout, aby nedošlo k opětovnému posunu kostky do nefunkční polohy. Je nutné průběžně kontrolovat a doplňovat vodu v kotli.

Upozornění
Parní stroj položte na nehořlavou podložku. Při nalití studené vody potřebujeme pro rozběh strojku zhruba dvě lihové náplně. Při delším používání musíme častěji mazat všechny pohyblivé součástky a dotáhnout šroubky na vodoznaku, kvůli případnému úniku vody, případně vyměnit těsnění pod píšťalou a pojistným ventilem. Před uložením strojku doporučujeme vylít vodu z kotle, strojek pečlivě očistit a namazat jemně olejem, jak pohyblivé součásti, tak všechny pokovené a leštěné díly parního stroje. Při dodržování těchto pokynů budete s funkcí strojku jistě spokojení.

 

Balení: 1 ks
Věk: Od 10 let
Načítám